Olej z wiesiołka

Kod: wie-100
Zastosowanie: Idealny do stosowania na zimno, idealny do sałatek, potraw lub bezpośredniego spożycia.
Kraj pochodzenia: Polska
Inne właściwości: Przechowywanie: przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym opakowaniu z dala od źródeł światła
Metody wysyłki: Przesyłka kurierska
  • dla zamówień poniżej 120 zł koszt dostawy wynosi 15,90 zł,
  • dla zamówień od 120-250 zł koszt dostawy wynosi 7,90 zł
  • dla zamówień powyżej 250 zł koszt dostawy wynosi 0,00 zł
Przesyłka kurierska za pobraniem
  • dla zamówień poniżej 120 zł koszt dostawy wynosi 18,90 zł,
  • dla zamówień od 120-250 zł koszt dostawy wynosi 10,90 zł
  • dla zamówień powyżej 250 zł koszt dostawy wynosi 4,50 zł
Odbiór osobisty

Oleowita
ul. Wojska Polskiego 54

56-300 Milicz

Objętość:
23,90 PLN
Ilość:

Tabela wartości odżywczych

Wartość energetyczna:
900 kcal (3700kJ)
- kwasy tłuszczowe nasycone:
8g
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone:
64g
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone:
28g
Ocena klientów
Darmowa dostawa od 300zł
14 dni na zwrot
Olej z wiesiołka powstaje w wyniku tłoczenia niepozornej  i pospolitej rośliny, która rośnie na polach i łąkach-czyli wiesiołka, który ma jednak nieocenione właściwości.
Posiada jasno-słomkowy kolor i pyszny ziołowo-zbożowy smak.

Co zawiera olej z wiesiołka?
Olej ten posiada bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych. W 100 g oleju zawiera:
- kwasy jednonienasycone: 64g
- kwasy wielonienasycone: 28g

Składnikiem aktywnym w oleju z wiesiołka jest kwas gamma-linolenowy lub GLA.
GLA jest nienasyconym kwasem tłuszczowym, oznacza to, że ma korzystny wpływ na zdrowie serca i ma właściwości przeciwzapalne. Kwas ten jest bardzo dobrym środkiem łagodzącym pomocnym we wszelkich dolegliwościach miesiączkowych i towarzyszących menopauzie - stąd jego potoczna nazwa - oleju kobiecego.

Skład bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe sprawia, iż olej ten jest znakomitym środkiem prewencyjnym przy groźnych chorobach cywilizacyjnych.

Stosując olej z wiesiołka wspieramy także swoją odporność! 

Swoje zastosowanie znajduje także w kosmetyce. Olej z wiesiołka pomaga utrzymać jędrność i elastyczność ciała. Usprawnia proces usuwania toksyn i wolnych rodników- oczyszcza organizm i skórę.

Zastosowanie: Do bezpośredniego spożycia lub jako zamiennik zamiast masła i margaryny do kanapek. Doskonały do sałatek i surówek - jako pyszny i zdrowy dressing lub składnik innych sosów, jako dodatek do zupy - dodany tu z przed podaniem poprawi smak i aroma.

Zalecane spożycie: 3 - 4 ml dziennie (1 łyżeczka)
Termin przydatności:  wynosi on 6 miesięcy od daty produkcji, niezależnie od daty otwarcia. Data minimalnej trwałości znajduje się na etykiecie.
Przechowywanie: Przechowywać w ciemnym chłodnym miejscu. Ponieważ w większości składa się z tłuszczy nasyconych, które są odporne na temperaturę nie trzeba przechowywać go w lodówce i można podgrzewać.
Wszystkie oleje w naszej firmie tłoczone są w małych partiach by móc zapewnić Państwu jak najświeższe produkty.  Jedyną metodą produkcji olejów jaką stosujemy jest tradycyjna metoda tłoczenia na zimno.

Co to znaczy?
Jest to metoda która poprzez zachowanie optymalnych warunków produkcji tzn zimnych warunków pozwala zachować cenne właściwości olejów. Olej jaki pozyskujemy jest o niezmieniony składzie identycznym jak ten zawarty w ziarnie.
Olej są naturalne, nierafinowane dzięki czemu zawierają cenne składniki odżywcze.

Kilka słów o tym co jest najcenniejsze w olejach!
Oleje zawierają całe bogactw składników odżywczych, są to między innymi witaminy, minerały, fitosterole, flawonoidy, antyutleniacze. Jednak najcenniejszym ich składnikiem są Nienasycone Kwasy Tłuszczowe.
Składniki te są niezwykle pożądanie przez nasz organizm gdyż nie potrafi ich sam wytworzyć jak wiele innych cennych substancji. Dlatego koniecznie musimy dostarczać wraz z pożywieniem!

Dlaczego każdy olej jest wyjątkowy?
Poza wyjątkowym smakiem, kolorem, zapachem każdy posiada inna kombinację drogocennych kwasów tłuszczowych potocznie nazywanych kwasami omega. Każdy ma inne działanie a razem w odpowiednich proporcjach stanowią nieoceniony wręcz składnik pokarmowy.
Dlatego zachęcamy do próbowania, mieszania, testowania wszystkich olejów, jesteśmy pewni że uzależnicie się tak jak my!

 

 Jest on wykorzystywany przez kucharzy jako dodatek do zup i sosów, świetnie komponuje się wędzonymi rybami i owocami morza. Zaleca się spożycie 1 łyżeczki dziennie.

 

Czym charakteryzują się owoce i warzywa liofilizowane

Po procesie liofilizacji żywność nadal zawiera ten sam zestaw białek, tłuszczu i cukrów oraz witaminy, składniki mineralne i substancje biologicznie czynne.

MILO - gwarancja jakości

Przywiązujemy bardzo dużą wagę do jakości. Wszystkie nasze produkty są wytwarzane z zastosowaniem świeżych i wyselekcjonowanych składników.