Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza zgodę na ich używanie.
Olej z pestek dyni pozyskuje się poprzez tłoczenie na zimno nieprażonych pestek dyni. W wyniku tego procesu otrzymujemy zielono-brązowy olej roślinny o charakterystycznym dyniowo-orzechowym smaku.
Co zawiera olej z pestek dyni? Olej z pestek dyni posiada bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych. W 100 g oleju zawiera: kwasy jednonienasycone 24 g kwasy wielonienasycone 60 g
W jego składzie znajdziemy kwas oleinowy (omega 9), kwas linolowy (omega 6), kwas oleopalmitynowy (omega 7). Dodatkowo olej z pestek dyni zawiera cały zestaw minerałów oraz witamin. Skład bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe sprawia iż olej ten jest znakomitym środkiem prewencyjnym przy cukrzycy, miażdżycy, nadciśnieniu oraz innym groźnym chorobom cywilizacyjnym. Stosując olej z pestek dyni zwiększymy również swoją odporność! Regularne picie oleju wykazuje skuteczność w wspomaganiu leczenia schorzeń prostaty i układu moczowego. Wpłynie również na zmniejszenie niepokoju i stanów lękowych, poprawę samopoczucia i łatwiejsze zasypianie. Wykazuje on również działanie profilaktyczne w przypadku pasożytów ze względu na zawartość kukurbitacyny – alkaloidu, który paraliżuje układ nerwowy pasożytów. Olej z pestek dyni odnajduje także swoje zastosowanie w kosmetyce. Wmasowany w skórę ujędrnia, koi podrażnienia i wspomaga procesy regeneracyjne-odżywia skórę i niweluje zmarszczki. Zastosowanie: Do stosowania na zimno, idealny do sałatek, surówek, koktajli, past do kanapek, pesto, sosów, okraszania ciepłych dań czy jako polewa do lodów.
Termin przydatności: wynosi on 6 miesięcy od daty produkcji, niezależnie od daty otwarcia. Data minimalnej trwałości znajduje się na etykiecie.
Przechowywanie: Olej tłoczone na zimno należy przechowywać w lodówce (w temperaturze około 4-10°C) zarówno przed jak i po otwarciu. Olej przeznaczony do spożycia wyłącznie na zimno.
Wszystkie oleje w naszej firmie tłoczone są w małych partiach by móc zapewnić Państwu jak najświeższe produkty. Jedyną metodą produkcji olejów jaką stosujemy jest tradycyjna metoda tłoczenia na zimno.
Co to znaczy? Jest to metoda która poprzez zachowanie optymalnych warunków produkcji tzn zimnych warunków pozwala zachować cenne właściwości olejów. Olej jaki pozyskujemy jest o niezmieniony składzie identycznym jak ten zawarty w ziarnie. Olej są naturalne, nierafinowane dzięki czemu zawierają cenne składniki odżywcze.
Kilka słów o tym co jest najcenniejsze w olejach! Oleje zawierają całe bogactw składników odżywczych, są to między innymi witaminy, minerały, fitosterole, flawonoidy, antyutleniacze. Jednak najcenniejszym ich składnikiem są Nienasycone Kwasy Tłuszczowe. Składniki te są niezwykle pożądanie przez nasz organizm gdyż nie potrafi ich sam wytworzyć jak wiele innych cennych substancji. Dlatego koniecznie musimy dostarczać wraz z pożywieniem!
Dlaczego każdy olej jest wyjątkowy? Poza wyjątkowym smakiem, kolorem, zapachem każdy posiada inna kombinację drogocennych kwasów tłuszczowych potocznie nazywanych kwasami omega. Każdy ma inne działanie a razem w odpowiednich proporcjach stanowią nieoceniony wręcz składnik pokarmowy. Dlatego zachęcamy do próbowania, mieszania, testowania wszystkich olejów, jesteśmy pewni że uzależnicie się tak jak my!
Czym charakteryzują się owoce i warzywa liofilizowane
Po procesie liofilizacji żywność nadal zawiera ten sam zestaw białek, tłuszczu i cukrów oraz witaminy, składniki mineralne i substancje biologicznie czynne.
MILO - gwarancja jakości
Przywiązujemy bardzo dużą wagę do jakości. Wszystkie nasze produkty są wytwarzane z zastosowaniem świeżych i wyselekcjonowanych składników.