Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza zgodę na ich używanie.
Olej z orzechów włoskich powstaje z wyselekcjonowanych nasion orzecha. Wyróżnia się delikatnym korzenno-orzechowym posmakiem.
Co zawiera olej z orzechów włoskich? Olej z orzechów włoskich posiada bogactwo kwasów tłuszczowych. W 100 g oleju zawiera: kwasy jednonienasycone 21 g kwasy wielonienasycone 69 g
Olej z orzecha włoskiego jest jednym z najbogatszych źródeł niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych: linolenowego – omega 3 i linolowego – omega-6 i oleinowego – omega-9. Zaraz po oleju lnianym i rzepakowym, odznacza się najkorzystniejszym stosunkiem kwasów n-3 do n-6. Ponadto zawiera również kompleks witamin z gruby B, A i E i minerałów. Skład bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe sprawia iż olej ten jest znakomitym środkiem prewencyjnym przy cukrzycy, miażdżycy, nadciśnieniu oraz innym groźnym chorobom cywilizacyjnym. Stosując olej z orzecha włoskiego wspieramy także swoją odporność! Olej z orzechów włoskich odnajduje także swoje zastosowanie w kosmetyce.Wmasowany w skórę ujędrnia, koi podrażnienia i wspomaga procesy regeneracyjne-odżywia skórę i niweluje zmarszczki. Olej znakomicie wzmacnia również włosy słabe, zniszczone i narażone na uszkodzenia oraz zapobiega rozdwajaniu ich końcówek.
Zastosowanie: Sprawdzi się w kuchni włoskiej i francuskiej. Jest doskonałym dodatkiem do makaronów, past, bagietek czy naleśników. Do bezpośredniego spożycia lub jako polewa do deserów na zimno.
Zalecane spożycie: 3 łyżeczki dziennie (ok.15ml)
Termin przydatności: wynosi on 6 miesięcy od daty produkcji, niezależnie od daty otwarcia. Data minimalnej trwałości znajduje się na etykiecie.
Przechowywanie: Przechowywać w ciemnym chłodnym miejscu. Ponieważ w większości składa się z tłuszczy nasyconych, które są odporne na temperaturę nie trzeba przechowywać go w lodówce i można podgrzewać.
Wszystkie oleje w naszej firmie tłoczone są w małych partiach by móc zapewnić Państwu jak najświeższe produkty. Jedyną metodą produkcji olejów jaką stosujemy jest tradycyjna metoda tłoczenia na zimno.
Co to znaczy? Jest to metoda która poprzez zachowanie optymalnych warunków produkcji tzn zimnych warunków pozwala zachować cenne właściwości olejów. Olej jaki pozyskujemy jest o niezmieniony składzie identycznym jak ten zawarty w ziarnie. Olej są naturalne, nierafinowane dzięki czemu zawierają cenne składniki odżywcze.
Kilka słów o tym co jest najcenniejsze w olejach! Oleje zawierają całe bogactw składników odżywczych, są to między innymi witaminy, minerały, fitosterole, flawonoidy, antyutleniacze. Jednak najcenniejszym ich składnikiem są Nienasycone Kwasy Tłuszczowe. Składniki te są niezwykle pożądanie przez nasz organizm gdyż nie potrafi ich sam wytworzyć jak wiele innych cennych substancji. Dlatego koniecznie musimy dostarczać wraz z pożywieniem!
Dlaczego każdy olej jest wyjątkowy? Poza wyjątkowym smakiem, kolorem, zapachem każdy posiada inna kombinację drogocennych kwasów tłuszczowych potocznie nazywanych kwasami omega. Każdy ma inne działanie a razem w odpowiednich proporcjach stanowią nieoceniony wręcz składnik pokarmowy. Dlatego zachęcamy do próbowania, mieszania, testowania wszystkich olejów, jesteśmy pewni że uzależnicie się tak jak my!
Czym charakteryzują się owoce i warzywa liofilizowane
Po procesie liofilizacji żywność nadal zawiera ten sam zestaw białek, tłuszczu i cukrów oraz witaminy, składniki mineralne i substancje biologicznie czynne.
MILO - gwarancja jakości
Przywiązujemy bardzo dużą wagę do jakości. Wszystkie nasze produkty są wytwarzane z zastosowaniem świeżych i wyselekcjonowanych składników.