Olej z orzecha laskowego

Kod: las-100
Zastosowanie: Idealny do stosowania na zimno, idealny do sałatek, potraw lub bezpośredniego spożycia.
Kraj pochodzenia: Polska
Inne właściwości: Przechowywanie: przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym opakowaniu z dala od źródeł światła
Metody wysyłki: Przesyłka kurierska
  • dla zamówień poniżej 120 zł koszt dostawy wynosi 15,90 zł,
  • dla zamówień od 120-250 zł koszt dostawy wynosi 7,90 zł
  • dla zamówień powyżej 250 zł koszt dostawy wynosi 0,00 zł
Przesyłka kurierska za pobraniem
  • dla zamówień poniżej 120 zł koszt dostawy wynosi 18,90 zł,
  • dla zamówień od 120-250 zł koszt dostawy wynosi 10,90 zł
  • dla zamówień powyżej 250 zł koszt dostawy wynosi 4,50 zł
Odbiór osobisty

Oleowita
ul. Wojska Polskiego 54

56-300 Milicz

Objętość:
20,60 PLN
Ilość:

Tabela wartości odżywczych

- kwasy tłuszczowe nasycone:
9g
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone:
71g
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone:
20g
- cukry:
0g
Białko:
0g
Sól:
0g
Ocena klientów
Darmowa dostawa od 300zł
14 dni na zwrot
Olej z orzecha laskowego pozyskiwanych z powszechnie znanej nam wszystkim leszczyny. Wyróżnia się nugatowym smakiem, wyraźnym orzechowym aromatem i delikatnie złotą barwą.

Co zawiera olej z orzecha laskowego?
Olej ten posiada bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych. W 100 g oleju zawiera:
- kwasy jednonienasycone 71g
- kwasy wielonienasycone 20 g g

Skład oleju orzechowego to prawdziwa skarbnica zdrowych związków. Podobnie, jak w przypadku innych naszych olejów, kluczową rolę odgrywają nienasycone kwasy tłuszczowe. W tym wypadku, aż do 80% składu to właśnie te zdrowe kwasy.
Cennym składnikiem oleju laskowego są także sterole roślinne, które wraz z kwasami omega-6  wpływają korzystnie na utrzymywanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Skład bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe sprawia, iż olej ten jest znakomitym środkiem prewencyjnym przy groźnych chorobach cywilizacyjnych.
Stosując olej z orzecha laskowego wspieramy także swoją odporność! 

Swoje zastosowanie znajduje także w kosmetyce. Często używany w aromaterapii, celem odżywienia skóry, wraz z ważnymi witaminami i innymi substancjami regeneracyjnymi, które zawiera. Można go stosować w połączeniu z dowolnymi kremami i balsamami.  

Zastosowanie: Dobrze współgra z sałatkami warzywnymi i owocowymi,  pieczywem , jako dodatek do deski serów, a w tradycyjnej kuchni polskiej dodawany jest do dań z kapusty. Do bezpośredniego spożycia lub jako polewa do deserów na zimno.

Zalecane spożycie: 10-15 ml (3 łyżeczki dziennie)
Termin przydatności:  wynosi on 6 miesięcy od daty produkcji, niezależnie od daty otwarcia. Data minimalnej trwałości znajduje się na etykiecie.
Przechowywanie: Przechowywać w ciemnym chłodnym miejscu. Ponieważ w większości składa się z tłuszczy nasyconych, które są odporne na temperaturę nie trzeba przechowywać go w lodówce i można podgrzewać.
Wszystkie oleje w naszej firmie tłoczone są w małych partiach by móc zapewnić Państwu jak najświeższe produkty.  Jedyną metodą produkcji olejów jaką stosujemy jest tradycyjna metoda tłoczenia na zimno.

Co to znaczy?
Jest to metoda która poprzez zachowanie optymalnych warunków produkcji tzn zimnych warunków pozwala zachować cenne właściwości olejów. Olej jaki pozyskujemy jest o niezmieniony składzie identycznym jak ten zawarty w ziarnie.
Olej są naturalne, nierafinowane dzięki czemu zawierają cenne składniki odżywcze.

Kilka słów o tym co jest najcenniejsze w olejach!
Oleje zawierają całe bogactw składników odżywczych, są to między innymi witaminy, minerały, fitosterole, flawonoidy, antyutleniacze. Jednak najcenniejszym ich składnikiem są Nienasycone Kwasy Tłuszczowe.
Składniki te są niezwykle pożądanie przez nasz organizm gdyż nie potrafi ich sam wytworzyć jak wiele innych cennych substancji. Dlatego koniecznie musimy dostarczać wraz z pożywieniem!

Dlaczego każdy olej jest wyjątkowy?
Poza wyjątkowym smakiem, kolorem, zapachem każdy posiada inna kombinację drogocennych kwasów tłuszczowych potocznie nazywanych kwasami omega. Każdy ma inne działanie a razem w odpowiednich proporcjach stanowią nieoceniony wręcz składnik pokarmowy.
Dlatego zachęcamy do próbowania, mieszania, testowania wszystkich olejów, jesteśmy pewni że uzależnicie się tak jak my!

 

Czym charakteryzują się owoce i warzywa liofilizowane

Po procesie liofilizacji żywność nadal zawiera ten sam zestaw białek, tłuszczu i cukrów oraz witaminy, składniki mineralne i substancje biologicznie czynne.

MILO - gwarancja jakości

Przywiązujemy bardzo dużą wagę do jakości. Wszystkie nasze produkty są wytwarzane z zastosowaniem świeżych i wyselekcjonowanych składników.