Olej z lnianki

Kod: lni-100
Zastosowanie: Idealny do stosowania na zimno, idealny do sałatek, potraw lub bezpośredniego spożycia.
Kraj pochodzenia: Polska
Inne właściwości: Przechowywanie: przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym opakowaniu z dala od źródeł światła.
Metody wysyłki: Przesyłka kurierska
  • dla zamówień poniżej 120 zł koszt dostawy wynosi 15,90 zł,
  • dla zamówień od 120-250 zł koszt dostawy wynosi 7,90 zł
  • dla zamówień powyżej 250 zł koszt dostawy wynosi 0,00 zł
Przesyłka kurierska za pobraniem
  • dla zamówień poniżej 120 zł koszt dostawy wynosi 18,90 zł,
  • dla zamówień od 120-250 zł koszt dostawy wynosi 10,90 zł
  • dla zamówień powyżej 250 zł koszt dostawy wynosi 4,50 zł
Odbiór osobisty

Oleowita
ul. Wojska Polskiego 54

56-300 Milicz

Objętość:
8,70 PLN
Ilość:

Tabela wartości odżywczych

Wartość energetyczna:
900 kcal (3700kJ)
- kwasy tłuszczowe nasycone:
13g
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone:
27g
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone:
60g
- cukry:
0g
Białko:
0g
Sól:
0g
Ocena klientów
Darmowa dostawa od 300zł
14 dni na zwrot
Olej z lnianki produkujemy poprzez tłoczenie nasion lnicznika siewnego (Camelina sativa) - znanego także jako lnianka.
Jego druga nazwa to olej rydzowy- nawiązuje do jego specyficznego koloru który przechodzi
od koloru złotego, aż po czerwono – brunatny. Ma także charakterystyczny korzenno-
goryczkowy smak. Lnianka to jedna z najstarszych, uprawianych w Polsce roślin oleistych, w
czasach powojennych był to tradycyjny olej goszczący na większości polskich stołów.


Co zawiera olej z lnianki?
Olej z lnianki posiada bogactwo kwasów tłuszczowych. W 100 g oleju zawiera:
kwasy jednonienasycone 27 g
kwasy wielonienasycone 60 g

W jego składzie znajdziemy kwasy omega 9, omega 6, omega 3. Dodatkowo olej z lnianki zawiera cały zestaw minerałów oraz witamin.
Skład bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe sprawia iż olej ten jest znakomitym środkiem prewencyjnym przy cukrzycy, miażdżycy, nadciśnieniu oraz innym groźnym chorobom cywilizacyjnym. Regularne picie oleju wykazuje skuteczność w profilaktyce przy chorobach układu krążenia i
eliminacji złego cholesterolu LDL.
Olej z lnianki odnajduje także swoje zastosowanie w kosmetyce.Wmasowany w skórę ujędrnia, koi podrażnienia i wspomaga procesy regeneracyjne-odżywia skórę i niweluje zmarszczki. Olej znakomicie wzmacnia również włosy słabe, zniszczone i narażone na uszkodzenia oraz zapobiega rozdwajaniu ich końcówek.

 
Zastosowanie: Do stosowania na zimno, idealny do sałatek, surówek, koktajli, past do kanapek, pesto, sosów, czy okraszania ciepłych dań

Zalecane spożycie: 3 łyżeczki (6-15 ml) dziennie.

Termin przydatności:  wynosi on 6 miesięcy od daty produkcji, niezależnie od daty otwarcia. Data minimalnej trwałości znajduje się na etykiecie.

Przechowywanie: Przechowywać w ciemnym chłodnym miejscu. Ponieważ w większości składa się z tłuszczy nasyconych, które są odporne na temperaturę nie trzeba przechowywać go w lodówce i można podgrzewać.

Wszystkie oleje w naszej firmie tłoczone są w małych partiach by móc zapewnić Państwu jak najświeższe produkty.  Jedyną metodą produkcji olejów jaką stosujemy jest tradycyjna metoda tłoczenia na zimno.

Co to znaczy?
Jest to metoda która poprzez zachowanie optymalnych warunków produkcji tzn zimnych warunków pozwala zachować cenne właściwości olejów. Olej jaki pozyskujemy jest o niezmieniony składzie identycznym jak ten zawarty w ziarnie.
Olej są naturalne, nierafinowane dzięki czemu zawierają cenne składniki odżywcze.

Kilka słów o tym co jest najcenniejsze w olejach!
Oleje zawierają całe bogactw składników odżywczych, są to między innymi witaminy, minerały, fitosterole, flawonoidy, antyutleniacze. Jednak najcenniejszym ich składnikiem są Nienasycone Kwasy Tłuszczowe.
Składniki te są niezwykle pożądanie przez nasz organizm gdyż nie potrafi ich sam wytworzyć jak wiele innych cennych substancji. Dlatego koniecznie musimy dostarczać wraz z pożywieniem!

Dlaczego każdy olej jest wyjątkowy?
Poza wyjątkowym smakiem, kolorem, zapachem każdy posiada inna kombinację drogocennych kwasów tłuszczowych potocznie nazywanych kwasami omega. Każdy ma inne działanie a razem w odpowiednich proporcjach stanowią nieoceniony wręcz składnik pokarmowy.
Dlatego zachęcamy do próbowania, mieszania, testowania wszystkich olejów, jesteśmy pewni że uzależnicie się tak jak my!

Czym charakteryzują się owoce i warzywa liofilizowane

Po procesie liofilizacji żywność nadal zawiera ten sam zestaw białek, tłuszczu i cukrów oraz witaminy, składniki mineralne i substancje biologicznie czynne.

MILO - gwarancja jakości

Przywiązujemy bardzo dużą wagę do jakości. Wszystkie nasze produkty są wytwarzane z zastosowaniem świeżych i wyselekcjonowanych składników.