Olej z czarnuszki

Kraj pochodzenia:

Polska

23.92 PLN
29,90 PLN

Rabat: -20 %

Zastosowanie

Do stosowania na zimno, idealny do sałatek, surówek, koktajli, past do kanapek, pesto, sosów, czy okraszania ciepłych dań. Ze względu na specyficzny smak oleju z czarnuszki polecamy picie zmieszanego z miodem, z sokiem malinowym, z sokiem jabłkowym.

Inne właściwości

Przechowywanie: przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym opakowaniu z dala od źródeł światła.

Objętość:

Metody wysyłki :

Dla zamówień

Poniżej 120 zł

Od 120 zł do 250 zł

Powyżej 250 zł

Koszt dostawy

11,90 zł

7,90 zł

0 zł

Przesyłka kurierska

Dla zamówień

Poniżej 120 zł

Od 120 zł do 250 zł

Powyżej 250 zł

Koszt dostawy

15,90 zł

10,90 zł

4,50 zł

Przesyłka kurierska za pobraniem

Oleowita

ul. Wojska Polskiego 54

56-300 Milicz

Odbiór osobisty
Ilość:

Tabela wartości odżywczych

Wartość energetyczna

900 kcal (3700kJ)

- kwasy tłuszczowe nasycone

16g

- kwasy tłuszczowe jednonienasycone

24g

- kwasy tłuszczowe wielonienasycone

60g

- cukry

0g

Białko

0g

Sól

0g

Ocena klientów

5/5
Dodaj swoją opinię

Wysyłka w ciągu 2-5 dni roboczych

Darmowa dostawa od 300zł

O produkcie

Olej z czarnuszki tłoczony jest z ziaren czarnuszki (Nigella Sativa). Ma wyrazisty, ziołowo-korzenny posmak charakterystyczny dla ziaren tej rośliny, a jego barwa przechodzi od miodowej do ciemnobrązowej w zależności od partii tłoczenia. Niejednokrotnie czarnuszkę nazywamy również czarnym kminkiem a jego olej „ płynnym złotem faraonów”. Popularny już w czasach starożytnych gdzie swoje ceniony był nie tylko jako lek, ale również aromatyczny dodatek do wielu potraw.


W jego składzie znajdziemy głównie kwas oleinowy (omega 9), kwas linolowy (omega 6), kwas a-linolenowy (omega 3). Dodatkowo olej z czarnuszki zawiera cały zestaw minerałów, witamin oraz cenne olejki lotne. Skład bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe sprawia iż olej ten jest znakomitym środkiem prewencyjnym przy cukrzycy, miażdżycy, nadciśnieniu oraz innym groźnym chorobom cywilizacyjnym. Zawarte w oleju składniki aktywne, odgrywają bardzo ważną rolę w odpowiedzi odpornościowej organizmu.

Warto sięgnąć po olej zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy łatwo o przeziębienie i grypę. Jednak jego działanie jest nieocenione również w okresie wiosennym kiedy nasilją się alergie. Ze względu na dużą zawartość olejków lonych olej z czarnuszki łagodzi objawy alergii i astmy. Tymochinon zawarty w oleju skutecznie zwalcza grzyby i drobnoustroje, co sprawia iż olej pomocny przy stanach zapalnych i problemach skórnych. Olej z czarnuszki odnajduje także swoje zastosowanie w kosmetyce. Wmasowany w skórę ujędrnia, koi podrażnienia i wspomaga procesy regeneracyjne-odżywia skórę i niweluje zmarszczki.


84gKwasy tłuszczowe nienasycone na 100g

Idealny do spożycia na zimno

Bogactwo wartości odżywczych

Wsparcie odporności

Tłoczony na świeżo, dla Ciebie

Wyjątkowy smak i aromat

Zalecane spożycie:

1 łyżeczka (3-4 ml) dziennie.

Zastosowanie:

Do stosowania na zimno, idealny do sałatek, surówek, koktajli, past do kanapek, pesto, sosów, czy okraszania ciepłych dań. Ze względu na specyficzny smak oleju z czarnuszki polecamy picie zmieszanego z miodem, z sokiem malinowym, z sokiem jabłkowym, sokiem z cytryny bądź mieszankę tych wszystkich składników.

Termin przydatności:

Wynosi on 6 miesięcy od daty produkcji, niezależnie od daty otwarcia. Data minimalnej trwałości znajduje się na etykiecie.

Przechowywanie:

Olej tłoczone na zimno należy przechowywać w lodówce (w temperaturze około 4-10°C) zarówno przed jak i po otwarciu. Olej przeznaczony do spożycia wyłącznie na zimno.

Co o tym produkcie mówią nasi klienci?

Opinia Dietetyka

Pisze:

Olej z czarnuszki będzie świetnie wspierał odporność dziecka, jednak dobrze jest go podawać regularnie, a najlepiej jeszcze zanim sezon na przeziębienia się rozpocznie. Często olej z czarnuszki polecam również moim małym pacjentom z licznymi alergiami, astmą lub atopowym zapaleniem skóry. Ja i mój dwuletni syn codziennie rano pijemy ten olej. Podaję go na łyżeczce z dodatkiem kilku kropel soku z cytryny lub w trakcie śniadania. Olej ten ma bardzo charakterystyczny smak, ale jego wartości prozdrowotne są udowodnione badaniami naukowymi, zatem uważam, że naprawdę warto go stosować! Przekonaj się sam/sama :)

Pisze:

Polecam

Pisze:

Podaje go regularnie dzieciom wymieszany z jogurtem. Przyjmują bez problemu, naprawde świetna jakość. Na pewno zostanie z nami na dłużej.

Pisze:

Wszystko poszło szybko i sprawnie. Oleje dobrze zapakowane, w ciemne butelki.

Pisze:

Świetny na wzmocnienie odporności i przeziębienia, podaje synkowi od dawna. Smak mu nie przeszkadza, a choróbska omijają Nas szerokim łukiem. Szczerze polecam Oleje Milo

Pisze:

Stosujemy od dawna, niezastąpiony jesienią i wiosną na alergie!! Wszystko na plus

Pisze:

Olej intensywny w smaku, ale smaczny. Zaczynamy kurację na odporność, polecamy :)

Pisze:

Olej bardzo dobry, szybka wysyłka. Polecam!

Wszystkie oleje w naszej firmie tłoczone są w małych partiach by móc zapewnić Państwu jak najświeższe produkty. Jedyną metodą produkcji olejów jaką stosujemy jest tradycyjna metoda tłoczenia na zimno.

Co to znaczy?

Jest to metoda która poprzez zachowanie optymalnych warunków produkcji tzn zimnych warunków pozwala zachować cenne właściwości olejów. Olej jaki pozyskujemy jest o niezmieniony składzie identycznym jak ten zawarty w ziarnie. Oleje są naturalne, nierafinowane dzięki czemu zawierają cenne składniki odżywcze.

Co jest najcenniejsze w olejach?

Oleje zawierają całe bogactw składników odżywczych, są to między innymi witaminy, minerały, fitosterole, flawonoidy, antyutleniacze. Jednak najcenniejszym ich składnikiem są Nienasycone Kwasy Tłuszczowe. Składniki te są niezwykle pożądanie przez nasz organizm gdyż nie potrafi ich sam wytworzyć jak wiele innych cennych substancji. Dlatego koniecznie musimy dostarczać wraz z pożywieniem!

Dlaczego każdy olej jest wyjątkowy?

Poza wyjątkowym smakiem, kolorem, zapachem każdy posiada inna kombinację drogocennych kwasów tłuszczowych potocznie nazywanych kwasami omega. Każdy ma inne działanie a razem w odpowiednich proporcjach stanowią nieoceniony wręcz składnik pokarmowy. Dlatego zachęcamy do próbowania, mieszania, testowania wszystkich olejów, jesteśmy pewni że uzależnicie się tak jak my!

Czym charakteryzują się owoce i warzywa liofilizowane

Po procesie liofilizacji żywność nadal zawiera ten sam zestaw białek, tłuszczu i cukrów oraz witaminy, składniki mineralne i substancje biologicznie czynne.

MILO - gwarancja jakości

Przywiązujemy bardzo dużą wagę do jakości. Wszystkie nasze produkty są wytwarzane z zastosowaniem świeżych i wyselekcjonowanych składników.