Kraj pochodzenia:
Polska
Do stosowania na zimno, idealny do sałatek, surówek, koktajli, past do kanapek, pesto, sosów, czy okraszania ciepłych dań. Ze względu na specyficzny smak oleju z czarnuszki polecamy picie zmieszanego z miodem, z sokiem malinowym, z sokiem jabłkowym.
Powszechnie uznany za skuteczny środek wspierający odporność oraz łagodzący problemy żołądkowe oraz dolegliwości układu oddechowego (alergie, astma).
Wartość energetyczna
900 kcal (3700kJ)- kwasy tłuszczowe nasycone
16g- kwasy tłuszczowe jednonienasycone
24g- kwasy tłuszczowe wielonienasycone
60g- cukry
0gBiałko
0gSól
0gCzas realizacji zamówienia 2 - 5 dni roboczych
DPD - Czas dostarczenia przez kuriera 1-3 dni
Darmowa dostawa od 300zł
Olej z czarnuszki tłoczony jest z ziaren czarnuszki (Nigella Sativa). Ma wyrazisty, ziołowo-korzenny posmak charakterystyczny dla ziaren tej rośliny, a jego barwa przechodzi od miodowej do ciemnobrązowej w zależności od partii tłoczenia. Niejednokrotnie czarnuszkę nazywamy również czarnym kminkiem a jego olej „ płynnym złotem faraonów”. Popularny już w czasach starożytnych gdzie swoje ceniony był nie tylko jako lek, ale również aromatyczny dodatek do wielu potraw.
W jego składzie znajdziemy głównie kwas oleinowy (omega 9), kwas linolowy (omega 6), kwas a-linolenowy (omega 3). Dodatkowo olej z czarnuszki zawiera cały zestaw minerałów, witamin oraz cenne olejki lotne. Skład bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe sprawia iż olej ten jest znakomitym środkiem prewencyjnym przy cukrzycy, miażdżycy, nadciśnieniu oraz innym groźnym chorobom cywilizacyjnym. Zawarte w oleju składniki aktywne, odgrywają bardzo ważną rolę w odpowiedzi odpornościowej organizmu.
Warto sięgnąć po olej zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy łatwo o przeziębienie i grypę. Jednak jego działanie jest nieocenione również w okresie wiosennym kiedy nasilją się alergie. Ze względu na dużą zawartość olejków lotnych olej z czarnuszki łagodzi objawy alergii i astmy. Tymochinon zawarty w oleju skutecznie zwalcza grzyby i drobnoustroje, co sprawia iż olej pomocny przy stanach zapalnych i problemach skórnych. Olej z czarnuszki odnajduje także swoje zastosowanie w kosmetyce. Wmasowany w skórę ujędrnia, koi podrażnienia i wspomaga procesy regeneracyjne-odżywia skórę i niweluje zmarszczki.
84gKwasy tłuszczowe nienasycone na 100g
Idealny do spożycia na zimno
Bogactwo wartości odżywczych
Wsparcie odporności
Tłoczony na świeżo, dla Ciebie
Wyjątkowy smak i aromat
1 łyżeczka (3-4 ml) dziennie.
Do stosowania na zimno, idealny do sałatek, surówek, koktajli, past do kanapek, pesto, sosów, czy okraszania ciepłych dań. Ze względu na specyficzny smak oleju z czarnuszki polecamy picie zmieszanego z miodem, z sokiem malinowym, z sokiem jabłkowym, sokiem z cytryny bądź mieszankę tych wszystkich składników.
Wynosi on 6 miesięcy od daty produkcji, niezależnie od daty otwarcia. Data minimalnej trwałości znajduje się na etykiecie.
Olej tłoczone na zimno należy przechowywać w lodówce (w temperaturze około 4-10°C) zarówno przed jak i po otwarciu. Olej przeznaczony do spożycia wyłącznie na zimno.
Pisze:
Pisze:
Pisze:
Pisze:
Pisze:
Pisze:
Pisze:
Pisze:
Pisze:
Pisze:
Pisze:
Pisze:
Pisze:
Pisze:
Pisze:
Pisze:
Pisze:
Pisze:
Wszystkie oleje w naszej firmie tłoczone są w małych partiach by móc zapewnić Państwu jak najświeższe produkty. Jedyną metodą produkcji olejów jaką stosujemy jest tradycyjna metoda tłoczenia na zimno.
Jest to metoda która poprzez zachowanie optymalnych warunków produkcji tzn zimnych warunków pozwala zachować cenne właściwości olejów. Olej jaki pozyskujemy jest o niezmieniony składzie identycznym jak ten zawarty w ziarnie. Oleje są naturalne, nierafinowane dzięki czemu zawierają cenne składniki odżywcze.
Oleje zawierają całe bogactw składników odżywczych, są to między innymi witaminy, minerały, fitosterole, flawonoidy, antyutleniacze. Jednak najcenniejszym ich składnikiem są Nienasycone Kwasy Tłuszczowe. Składniki te są niezwykle pożądanie przez nasz organizm gdyż nie potrafi ich sam wytworzyć jak wiele innych cennych substancji. Dlatego koniecznie musimy dostarczać wraz z pożywieniem!
Poza wyjątkowym smakiem, kolorem, zapachem każdy posiada inna kombinację drogocennych kwasów tłuszczowych potocznie nazywanych kwasami omega. Każdy ma inne działanie a razem w odpowiednich proporcjach stanowią nieoceniony wręcz składnik pokarmowy. Dlatego zachęcamy do próbowania, mieszania, testowania wszystkich olejów, jesteśmy pewni że uzależnicie się tak jak my!