Olej słonecznikowy

Kod: sło-250
Zastosowanie: Idealny do stosowania na zimno, idealny do sałatek, potraw lub bezpośredniego spożycia.
Kraj pochodzenia: Polska
Inne właściwości: Przechowywanie: przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym opakowaniu z dala od źródeł światła.
Metody wysyłki: Przesyłka kurierska
  • dla zamówień poniżej 120 zł koszt dostawy wynosi 15,90 zł,
  • dla zamówień od 120-250 zł koszt dostawy wynosi 7,90 zł
  • dla zamówień powyżej 250 zł koszt dostawy wynosi 0,00 zł
Przesyłka kurierska za pobraniem
  • dla zamówień poniżej 120 zł koszt dostawy wynosi 18,90 zł,
  • dla zamówień od 120-250 zł koszt dostawy wynosi 10,90 zł
  • dla zamówień powyżej 250 zł koszt dostawy wynosi 4,50 zł
Odbiór osobisty

Oleowita
ul. Wojska Polskiego 54

56-300 Milicz

Objętość:
7,50 PLN
Ilość:

Tabela wartości odżywczych

Wartość energetyczna:
900 kcal (3700kJ)
- kwasy tłuszczowe nasycone:
11g
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone:
31g
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone:
58g
- cukry:
0g
Białko:
0g
Sól:
0g
Ocena klientów
Darmowa dostawa od 300zł
14 dni na zwrot
Olej słonecznikowy tłoczony jest z nieprażonych ziaren słonecznika. Posiada piękny, delikatny smak pestek słonecznika i wyróżnia się jasnym słomkowym kolorem.
Obok oleju rzepakowego czy oliwy z oliwek, jest jednym z najpopularniejszych tłuszczów roślinnych używanych w kuchni Polskiej, ale  i na świecie.

Co zawiera olej słonecznikowy?
Olej słonecznikowy posiada bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych. W 100 g oleju zawiera:
kwasy jednonienasycone 31 g
kwasy wielonienasycone 58 g

W jego składzie znajdziemy kwas oleinowy (omega 9), kwas linolowy (omega 6).
Dodatkowo olej słonecznikowy zawiera cały zestaw minerałów, witamin, antyoksydantów.
Skład bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe sprawia iż olej ten jest znakomitym środkiem prewencyjnym przy cukrzycy, miażdżycy, nadciśnieniu oraz innym groźnym chorobom cywilizacyjnym.
Stosując olej słonecznikowy do tzw. ssania oleju zwiększymy również  swoją odporność! Płyn absorbuje toksyny, które znajdują w organizmie i pozwala skutecznie zadbać o higienę jamy ustnej. To właśnie w jamie ustnej gromadzi się wiele bakterii, wirusów i grzybów Candida, które są odpowiedzialne za rozwój chorób układu trawienia oraz układu krwionośnego. Regularne ssanie oleju słonecznikowego pozwoli Ci na zmniejszenie ryzyka rozwoju groźnych schorzeń oraz redukcję istniejących dolegliwości. Wystarczy minimum 15 minut dziennie, ważne jednak aby go nie połykać.
Olej słonecznikowy odnajduje także swoje zastosowanie w kosmetyce. Wmasowany w skórę ujędrnia, koi podrażnienia i wspomaga procesy regeneracyjne-odżywia skórę i niweluje zmarszczki.

Zastosowanie: Do stosowania na zimno, idealny do sałatek, surówek, koktajli, past do kanapek, pesto, sosów, czy okraszania ciepłych dań.

Zalecane spożycie: 3 łyżeczki (10-15 ml) dziennie.

Termin przydatności:  wynosi on 6 miesięcy od daty produkcji, niezależnie od daty otwarcia. Data minimalnej trwałości znajduje się na etykiecie.

Przechowywanie: Olej tłoczone na zimno należy przechowywać w lodówce (w temperaturze około 4-10°C) zarówno przed jak i po otwarciu. Olej przeznaczony do spożycia wyłącznie na zimno.

Wszystkie oleje w naszej firmie tłoczone są w małych partiach by móc zapewnić Państwu jak najświeższe produkty.  Jedyną metodą produkcji olejów jaką stosujemy jest tradycyjna metoda tłoczenia na zimno.

Co to znaczy?
Jest to metoda która poprzez zachowanie optymalnych warunków produkcji tzn zimnych warunków pozwala zachować cenne właściwości olejów. Olej jaki pozyskujemy jest o niezmieniony składzie identycznym jak ten zawarty w ziarnie.
Olej są naturalne, nierafinowane dzięki czemu zawierają cenne składniki odżywcze.

Kilka słów o tym co jest najcenniejsze w olejach!
Oleje zawierają całe bogactw składników odżywczych, są to między innymi witaminy, minerały, fitosterole, flawonoidy, antyutleniacze. Jednak najcenniejszym ich składnikiem są Nienasycone Kwasy Tłuszczowe.
Składniki te są niezwykle pożądanie przez nasz organizm gdyż nie potrafi ich sam wytworzyć jak wiele innych cennych substancji. Dlatego koniecznie musimy dostarczać wraz z pożywieniem!

Dlaczego każdy olej jest wyjątkowy?
Poza wyjątkowym smakiem, kolorem, zapachem każdy posiada inna kombinację drogocennych kwasów tłuszczowych potocznie nazywanych kwasami omega. Każdy ma inne działanie a razem w odpowiednich proporcjach stanowią nieoceniony wręcz składnik pokarmowy.
Dlatego zachęcamy do próbowania, mieszania, testowania wszystkich olejów, jesteśmy pewni że uzależnicie się tak jak my!

Czym charakteryzują się owoce i warzywa liofilizowane

Po procesie liofilizacji żywność nadal zawiera ten sam zestaw białek, tłuszczu i cukrów oraz witaminy, składniki mineralne i substancje biologicznie czynne.

MILO - gwarancja jakości

Przywiązujemy bardzo dużą wagę do jakości. Wszystkie nasze produkty są wytwarzane z zastosowaniem świeżych i wyselekcjonowanych składników.