Oleowita
ul. Wojska Polskiego 54
56-300 Milicz
Olej lniany z pomarańczą to słodkie przełamanie smaku klasycznego oleju lnianego z orzeźwiającą pomarańczą. Macerowana skórka pomarańczowa nadaje oliwie cytrusową nutę.
Olej lniany tłoczony jest z ziaren lnu. To jeden z najzdrowszych i najbardziej popularnych olejów roślinnych. Ma lekko żółtawe zabarwienie, specyficzny zapach i subtelnie orzechowy smak.
Olej lniany nazywany jest też olejem Budwigowym od nazwiska słynnej naukowiec dr Johanny Budwig, która stworzyła dietę wspomagającą przy nowotworach oraz wielu chorobach przewlekłych.
Co zawiera olej lniany z pomarańczą?
Olej lniany z pomarańczą posiada bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych. W 100 g oleju zawiera:
kwasy jednonienasycone 17 g
kwasy wielonienasycone 72 g
W jego składzie znajdziemy kwas oleinowy (omega 9), kwas linolowy (omega 6), kwas a-linolenowy (omega 3). Zawiera perfekcyjny stosunek kwasów omega 6 do omega 3 który zapewni dobroczynne skutki dla naszego organizmu. Dodatkowo olej lniany z pomarańczą zawiera cały zestaw minerałów, witamin, antyoksydantow.
Skład bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe sprawia iż olej ten jest znakomitym środkiem prewencyjnym przy cukrzycy, miażdżycy, nadciśnieniu oraz innym groźnym chorobom cywilizacyjnym. Szczególny skład oleju wspomaga również procesy trawienne oraz aktywizuje przemianę materii. Dodatkowo osłania błony śluzowe na całej długości układu pokarmowego.
Stosując olej lniany zwiększymy również swoją odporność!
Regularne picie oleju wykazuje skuteczność w redukcję tkanki tłuszczowej, przy równoczesnym zmniejszeniu złego cholesterolu we krwi.
Zastosowanie: Do stosowania na zimno, idealny do sałatek, surówek, koktajli, past do kanapek, pesto, sosów, czy okraszania ciepłych dań. Idealny również na słodko jako dodatek do deserów, lodów, naleśników, gofrów.
Zalecane spożycie: 20-30ml ( 4-5 łyżek dziennie).
Termin przydatności: wynosi on 6 miesięcy od daty produkcji, niezależnie od daty otwarcia. Data minimalnej trwałości znajduje się na etykiecie.
Przechowywanie: Olej tłoczone na zimno należy przechowywać w lodówce (w temperaturze około 4-10°C) zarówno przed jak i po otwarciu. Olej przeznaczony do spożycia wyłącznie na zimno.
Wszystkie oleje w naszej firmie tłoczone są w małych partiach by móc zapewnić Państwu jak najświeższe produkty. Jedyną metodą produkcji olejów jaką stosujemy jest tradycyjna metoda tłoczenia na zimno.
Co to znaczy?
Jest to metoda która poprzez zachowanie optymalnych warunków produkcji tzn zimnych warunków pozwala zachować cenne właściwości olejów. Olej jaki pozyskujemy jest o niezmieniony składzie identycznym jak ten zawarty w ziarnie.
Olej są naturalne, nierafinowane dzięki czemu zawierają cenne składniki odżywcze.
Kilka słów o tym co jest najcenniejsze w olejach!
Oleje zawierają całe bogactw składników odżywczych, są to między innymi witaminy, minerały, fitosterole, flawonoidy, antyutleniacze. Jednak najcenniejszym ich składnikiem są Nienasycone Kwasy Tłuszczowe.
Składniki te są niezwykle pożądanie przez nasz organizm gdyż nie potrafi ich sam wytworzyć jak wiele innych cennych substancji. Dlatego koniecznie musimy dostarczać wraz z pożywieniem!
Dlaczego każdy olej jest wyjątkowy?
Poza wyjątkowym smakiem, kolorem, zapachem każdy posiada inna kombinację drogocennych kwasów tłuszczowych potocznie nazywanych kwasami omega. Każdy ma inne działanie a razem w odpowiednich proporcjach stanowią nieoceniony wręcz składnik pokarmowy.
Dlatego zachęcamy do próbowania, mieszania, testowania wszystkich olejów, jesteśmy pewni że uzależnicie się tak jak my!