Olej konopny

Kod: kon-100
Zastosowanie: idealny do stosowania na zimno, idealny do sałatek, potraw lub bezpośredniego spożycia.
Kraj pochodzenia: Polska
Inne właściwości: Przechowywanie: przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym opakowaniu z dala od źródeł światła.
Nowość: nie
12,80 PLN
Objętość:

Tabela wartości odżywczych

Wartość energetyczna:
900 kcal (3700kJ)
- kwasy tłuszczowe nasycone:
11g
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone:
10g
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone:
79g
Ocena klientów
Darmowa dostawa od 300zł
14 dni na zwrot
Olej konopny tłoczony jest z wyselekcjonowanych ziaren konopi. Ten cudowny olej o zielonej barwie, wyróżnia się też ciekawym, korzenno-orzechowym smakiem.

Co zawiera olej konopny?
Olej konopny posiada bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych. W 100 g oleju zawiera:
kwasy jednonienasycone 10 g
kwasy wielonienasycone 79 g

W jego składzie znajdziemy kwas oleinowy (omega 9), kwas linolowy (omega 6), kwas a-linolenowy (omega 3). Zawiera perfekcyjny stosunek kwasów omega 6 do omega 3 który zapewni dobroczynne skutki dla naszego organizmu. Dodatkowo olej konopny zawiera cały zestaw minerałów oraz witamin.
Skład bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe sprawia iż olej ten jest znakomitym środkiem prewencyjnym przy cukrzycy, miażdżycy, nadciśnieniu oraz innym groźnym chorobom cywilizacyjnym.
Stosując olej konopny zwiększymy również  swoją odporność!

Zastosowanie: Do stosowania na zimno, idealny do sałatek, surówek, koktajli, past do kanapek, pesto, sosów, czy okraszania ciepłych dań.

Zalecane spożycie: 3 łyżeczki (10-15 ml) dziennie.

Termin przydatności:  wynosi on 6 miesięcy od daty produkcji, niezależnie od daty otwarcia. Data minimalnej trwałości znajduje się na etykiecie.

Przechowywanie: Olej tłoczone na zimno należy przechowywać w lodówce (w temperaturze około 4-10°C) zarówno przed jak i po otwarciu. Olej przeznaczony do spożycia wyłącznie na zimno.

Wszystkie oleje w naszej firmie tłoczone są w małych partiach by móc zapewnić Państwu jak najświeższe produkty.  Jedyną metodą produkcji olejów jaką stosujemy jest tradycyjna metoda tłoczenia na zimno.

Co to znaczy?
Jest to metoda która poprzez zachowanie optymalnych warunków produkcji tzn zimnych warunków pozwala zachować cenne właściwości olejów. Olej jaki pozyskujemy jest o niezmieniony składzie identycznym jak ten zawarty w ziarnie.
Olej są naturalne, nierafinowane dzięki czemu zawierają cenne składniki odżywcze.

Kilka słów o tym co jest najcenniejsze w olejach!
Oleje zawierają całe bogactw składników odżywczych, są to między innymi witaminy, minerały, fitosterole, flawonoidy, antyutleniacze. Jednak najcenniejszym ich składnikiem są Nienasycone Kwasy Tłuszczowe.
Składniki te są niezwykle pożądanie przez nasz organizm gdyż nie potrafi ich sam wytworzyć jak wiele innych cennych substancji. Dlatego koniecznie musimy dostarczać wraz z pożywieniem!

Dlaczego każdy olej jest wyjątkowy?
Poza wyjątkowym smakiem, kolorem, zapachem każdy posiada inna kombinację drogocennych kwasów tłuszczowych potocznie nazywanych kwasami omega. Każdy ma inne działanie a razem w odpowiednich proporcjach stanowią nieoceniony wręcz składnik pokarmowy.
Dlatego zachęcamy do próbowania, mieszania, testowania wszystkich olejów, jesteśmy pewni że uzależnicie się tak jak my!

Inne z tej serii

Czym charakteryzują się owoce i warzywa liofilizowane

Po procesie liofilizacji żywność nadal zawiera ten sam zestaw białek, tłuszczu i cukrów oraz witaminy, składniki mineralne i substancje biologicznie czynne.

MILO - gwarancja jakości

Przywiązujemy bardzo dużą wagę do jakości. Wszystkie nasze produkty są wytwarzane z zastosowaniem świeżych i wyselekcjonowanych składników.