Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza zgodę na ich używanie.
Olej kokosowy otrzymujemy z twardego miąższu orzechów palmy kokosowej. Olej ten posiada biały kolor oraz lekki orzeźwiający, kokosowy zapach. Olej kokosowy to produkt szczególny. Jako jedyny wśród wszystkich olei zimno tłoczonych może być używany w wysokich temperaturach podczas smażenia, pieczenia i gotowania. Dzieje się tak ze względu na wysoką temperaturę dymienia. W zależności od temperatury przechowywania może zmienić formę na płynna (poniżej ok 25°C).
Co zawiera olej kokosowy? Olej kokosowy posiada bogactwo kwasów tłuszczowych. W 100 g oleju zawiera: kwasy jednonienasycone 6 g kwasy wielonienasycone 2 g Kwasy nasycone 92 g
W jego składzie znajdziemy kwas oleinowy (omega 9), kwas linolowy (omega 6), stearynowy, palmitynowy oraz najcenniejszy jego składnik kwas laurynowy. Olej kokosowy zawiera niemal 50% kwasu laurynowego- związek ten wspomaga organizm w walce z bakteriami, wirusami i grzybami. Jest on naturalnym remedium na dolegliwości wywoływane przez drobnoustroje. Oczyszczanie jamy ustnej z drobnoustrojów poprzez ssanie tego oleju wspomaga redukcje płytki nazębnej, wybiela zęby i odświeża oddech. Usuniecie drobnoustrojów poprzez ssanie oleju kokosowego przyczynia się w znacznym stopniu do poprawy odporności naszego organizmu. Olej kokosowy odnajduje także swoje zastosowanie w kosmetyce. Wmasowany w skórę ujędrnia, koi podrażnienia i wspomaga procesy regeneracyjne-odżywia skórę i niweluje zmarszczki. Olej znakomicie wzmacnia również włosy słabe, zniszczone i narażone na uszkodzenia oraz zapobiega rozdwajaniu ich końcówek. Jest też olejem chętnie używanym w masażu i aromaterapii.
Zastosowanie: Do pieczenia, smażenia, gotowania lub bezpośredniego spożycia.
Zalecane spożycie: 4-5 łyżek (20-30 ml) dziennie.
Termin przydatności: wynosi on 12 miesięcy od daty produkcji, niezależnie od daty otwarcia. Data minimalnej trwałości znajduje się na etykiecie.
Przechowywanie: Przechowywać w ciemnym chłodnym miejscu. Ponieważ w większości składa się z tłuszczy nasyconych, które są odporne na temperaturę nie trzeba przechowywać go w lodówce i można podgrzewać.
Wszystkie oleje w naszej firmie tłoczone są w małych partiach by móc zapewnić Państwu jak najświeższe produkty. Jedyną metodą produkcji olejów jaką stosujemy jest tradycyjna metoda tłoczenia na zimno.
Co to znaczy? Jest to metoda która poprzez zachowanie optymalnych warunków produkcji tzn zimnych warunków pozwala zachować cenne właściwości olejów. Olej jaki pozyskujemy jest o niezmieniony składzie identycznym jak ten zawarty w ziarnie. Olej są naturalne, nierafinowane dzięki czemu zawierają cenne składniki odżywcze.
Kilka słów o tym co jest najcenniejsze w olejach! Oleje zawierają całe bogactw składników odżywczych, są to między innymi witaminy, minerały, fitosterole, flawonoidy, antyutleniacze. Jednak najcenniejszym ich składnikiem są Nienasycone Kwasy Tłuszczowe. Składniki te są niezwykle pożądanie przez nasz organizm gdyż nie potrafi ich sam wytworzyć jak wiele innych cennych substancji. Dlatego koniecznie musimy dostarczać wraz z pożywieniem!
Dlaczego każdy olej jest wyjątkowy? Poza wyjątkowym smakiem, kolorem, zapachem każdy posiada inna kombinację drogocennych kwasów tłuszczowych potocznie nazywanych kwasami omega. Każdy ma inne działanie a razem w odpowiednich proporcjach stanowią nieoceniony wręcz składnik pokarmowy. Dlatego zachęcamy do próbowania, mieszania, testowania wszystkich olejów, jesteśmy pewni że uzależnicie się tak jak my!
Czym charakteryzują się owoce i warzywa liofilizowane
Po procesie liofilizacji żywność nadal zawiera ten sam zestaw białek, tłuszczu i cukrów oraz witaminy, składniki mineralne i substancje biologicznie czynne.
MILO - gwarancja jakości
Przywiązujemy bardzo dużą wagę do jakości. Wszystkie nasze produkty są wytwarzane z zastosowaniem świeżych i wyselekcjonowanych składników.