Czym charakteryzują się owoce i warzywa liofilizowane

Co to jest liofilizacja?


Liofilizacja to proces suszenia przez mrożenie odkryty przez Indian Quechua kilkaset lat temu. Zauważyli oni, że jedzenie pozostawione w określonych warunkach (niskie ciśnienie i niska temperatura) oprócz tego, że zamarza, to traci też wodę, która odparowuje. Taką żywność nazwano chuño.

Obecnie w warunkach przemysłowych proces liofilizacji jest możliwy, dzięki specjalnym urządzeniom.

Jakie zalety ma żywność liofilizowana?


Po procesie liofilizacji żywność nadal zawiera ten sam zestaw białek, tłuszczu i cukrów oraz witaminy, składniki mineralne i substancje biologicznie czynne. Początkowo sięgało po nią jedynie wojsko amerykańskie podczas II wojny światowej (później żywnością liofilizowaną zainteresowało się NASA).

Dziś osoby zawodowo zajmujące się sportem oraz podróżnicy chętnie korzystają z gotowych, liofilizowanych posiłków, bo są zdrowe i jednocześnie szybkie w przygotowaniu.

Opakowania są lekkie, łatwo je przewieźć. Wystarczy uzupełnić zawartość wodą i mamy gotowe danie. Obecnie takie produkty są łatwiej dostępne dla każdego. Czasem warto wypróbować je jako zdrową, wartościową pod względem odżywczym, alternatywę dla zup w proszku.

W przypadku żywności liofilizowanej nie ma konieczności używania konserwantów, wzmacniaczy smaku oraz barwników. Po dodaniu wody żywność ma ładny kolor i zachowaną strukturę oraz swój naturalny smak.

Odparowana woda to, zależnie od produktu, nawet 95-98% masy produktu. Tak lekkie opakowania łatwo się przewozi i magazynuje. Ze względu na małą (około 2%) zawartość wody produkty liofilizowane są dość stabilne mikrobiologicznie. Ważne jednak, by były przechowywane z dala od wilgoci.
Dzięki liofilizacji składniki zachowują swoje naturalne właściwości i wartości odżywcze, a ich waga znacznie maleje.

Czym charakteryzują się owoce i warzywa liofilizowane

Po procesie liofilizacji żywność nadal zawiera ten sam zestaw białek, tłuszczu i cukrów oraz witaminy, składniki mineralne i substancje biologicznie czynne.

MILO - gwarancja jakości

Przywiązujemy bardzo dużą wagę do jakości. Wszystkie nasze produkty są wytwarzane z zastosowaniem świeżych i wyselekcjonowanych składników.